Τοκετός στο σπίτι και προβλήματα στο νεογνό

Όταν ο τοκετός γίνεται στο σπίτι, υπάρχουν 10πλασιες πιθανότητες το εμβρύου να παρουσιάσει μηδενικό Apgar score, συγκριτικά με τα παιδιά που θα γεννηθούν στο Νοσοκομείο. Η βαθμολόγηση κατά Apgar αξιολογεί την κατάσταση του βρέφους κατά τη γέννησή του. Το μέγιστο συνολικό σκορ είναι το 10. Ερμηνεία της βαθμολόγησης: 7 έως 10, καλή μέχρι τέλεια· 4 έως 6, μέτρια· μικρότερη από 4, κακή κατάσταση.  Η μελέτη περιλαμβάνει περίπου 14.000.000 γεννήσεις από τελειόμηνες κυήσεις, που έγιναν μεταξύ 2007 και 2010. Ειδικότερα για τις πρωτοτόκες γυναίκες ο κίνδυνος αυτός είναι 14πλασιος!!!

Η μελέτη αυτή, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, βρήκε επίσης ότι τα βρέφη αυτά έχουν επίσης 4πλασιο κίνδυνο να εμφανίσουν σπασμούς και σοβαρού βαθμού νευρολογικές διαταραχές.

Οι ερευνητές αποδίδουν τους θανάτους και αυτά τα νευρολογικά προβλήματα στο γεγονός ότι όταν ο τοκετός γίνεται στο σπίτι, δεν υπάρχουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπιστούν επείγουσες καταστάσεις.

Image

Η μελέτη αυτή έρχεται να ανατρέψει παλαιότερες μελέτες που υποστήριζαν τον τοκετό στο σπίτι, όπως την Βρετανική και την Ολλανδική μελέτη. Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει ότι ο τοκετός στο σπίτι κρύβει σοβαρότατους κινδύνους, κυρίως για την υγεία του μωρού και ότι οφείλουμε να ενημερώσουμε όλες τις εγκύους που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο πριν πάρουν την απόφαση τους.

 

http://www.ajog.org/article/S0002-9378(13)00641-8/abstract

6 thoughts on “Τοκετός στο σπίτι και προβλήματα στο νεογνό

  1. Θα παρακαλούσα πολύ για να είστε πιο αξιοπιστος να ανεβάζετε και τα λινκ ώστε να παραπέμπουν κατευθείαν στα λεγόμενά σας.

    • Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα δημιουργούσε ποτέ από τη φαντασία του μια τέτοια ανακοίνωση και ότι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των όσων ανακοινώνουμε κατά καιρούς. Πάντως παραμερίζω την ‘όποια υπόνοια δυσπιστίας και καχυποψίας και την εκλαμβάνω ως ανάγκη ίσως για περισσότερες πληροφορίες και μελέτη του θέματος σε περισσότερο βάθος. Υπό αυτή την έννοια δέχομαι το σχόλιο σας και εφεξής θα παραθέτουμε και το link από τις αντίστοιχες έρευνες.

  2. Συμφωνώ απόλυτα με την προλαλήσαντα tommyvtec.
    Διότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι ο τοκετός στο σπίτι, δεν μπορεί ο καθένας ,να προτρέπει γυναίκες και μάλιστα εγκυμονούσες(δηλαδή σε μια τόσο ευάλωτη περίοδο της ζωής τους)και να εκθέτει οτι »θέλει» ή »πιστεύει» ,λέγοντας οτι προκύπτει μέσα από έρευνα έτσι απλα.
    Θεωρώ ο,τι ο τοκετός στο σπίτι ,για να γίνει πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες προυποθέσεις.
    Εφόσων,λοιπόν η κύηση μετά από συνεχή παρακολούθηση και τις απαραίτητες εξετάσεις γυναίκας και εμβρύου,αποδειχθεί φυσιολογική,και όχι ΥΨΗΛΟΥ κινδύνου και ενώ υπάρχει υπογεγραμμενη η επιθύμια της μέλλουσας μητέρας,να πραγματοποιηθεί έτσι και να βοηθήσει,όλα αυτά ευννοούν σε ενα καλύτερο περιγεννητικό αποτέλεσμα.
    Αύτα έχουν αποδειχθεί έμπρακτα από πάρα πολλά »χειροπιαστά» παραδείγματα ,και δίκων μας οικογενειακών προσώπων αλλά και από παραδείγματα επαγγελματικών και βιοματικών εμπειριών.
    Με εκτίμηση

  3. Αρχικα θελω να σας επισημανω ότι η παραπομπη εχει ήδη προστεθει!!!

    Φυσικά και είναι θέμα της γυναίκας να αποφασισει που θελει να γεννησει… το ρισκο ειναι δικό της!! Υποχρεωση μας ειναι να της δειξουμε το ρισκο!!!

    Η γυναίκα πρεπει να εχει τη σωστη πληροφορηση και τεκμηριωμενες αποψεις που πηγαζουν μεσα απο αξιοπιστες επιστημονικες μελέτες… Δεν νομιζω οτι τα ατομικα σας «πολλά παραδειγματα» που αναφερονται μπορουν να συγκριθούν με μια επιστημονικη μελέτη που εγινε σε δείγμα 14.000.000 γυναικών!!!

    Δεν μπορω να φανταστω οτι στις ΗΠΑ αφηνουν τις κυησεις υψηλού κινδύνου να γεννησουν σπίτι!!! Δηλαδη θελετε να πειτε οτι στην Ελλαδα που τα παντα ειναι απρογραμματιστα εχουμε πιο αυστηρα κριτηρια επιλογης απο οτι στις ΗΠΑ που όλα γινονται υπο την απειλη δικαστηριων !!! Δεν νομιζω….. Μαλλον όποιος γνωριζει την Ελληνικη πραγματικοτητα και την Αμερικανικη πραγματικοτητα δεν θα τολμησει να κανει αυτη τη συγκριση!!! Υπαρχει καποιος αραγε που να πιστευει κατι τετοιο???? στην Ελλαδα του μπαχαλου, που η καθε γυναικα παιρνει απο μονη της μια μαια στο σπιτι να γεννησει, τα κριτηρια επιλογης ειναι πιο αυστηρα απο αυτα του Αμερικανικου Συστηματος Υγειας που η επιλογη ειναι αυστηροτατη?????

    Σε οτι αφορα την πληροφορηση των γυναικων, εμεις θα συνεχισουμε να παλευουμε για μια σωστη ενημερωση βασισμενη σε επιστημονικες μελετες και οχι σε μη-επιβεβαιωμενες προσωπικες αποψεις!!

  4. Είναι άτοπο να ζητάτε από έναν επιστήμονα, που διακινδυνεύει το κύρος του και την επαγγελματική του υπόσταση, να σας τεκμηριώνει αυτά που γράφει ή λέει, παραπέμποντας σε κάποιον άλλον (το λινκ που ζητάτε). Δηλαδή, όταν πάτε στο ιατρείο οποιουδήποτε γιατρού, του ζητάτε να σας δείξει τα βιβλία που γράφουν αυτά που λέει; Όταν θα πάτε στο site που θα παραπέμπει το λινκ που ζητάτε, θα ζητήσετε από το παγκόσμιο επιστημονικό περιοδικό να σας τεκμηριώσει γιατί δημοσίευσε αυτή την έρευνα; Στους δημοσιογράφους, που λένε ό,τι τους κατέβει, δεν ζητάτε να σας το τεκμηριώσουν, αλλά το ζητάτε από έναν αξιοπρεπή και άψογα καταρτησμένο επιστήμονα; Θεωρώ ότι ξεφύγατε του «μέτρου» και της «κοινής λογικής». Και σας το απέδειξε ο γιατρός, βάζοντας το λινκ, ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Σχολιάστε